Vad är ett smart hem?

Smart hem har blivit ett uttryck som börjar bli allt vanligare, men vad är det egentligen? När du har läst denna artikel kommer du att förstå innebörden och vad du kan göra själv för att få ett.

Ett smart hem är belysning, video, lås, ljud som du enkelt kan kontrollera. Detta är något som många tror, det stämmer delvis. Det är bara ett problem, ett hem är inte smart när du behöver använda dig av olika appar för att styra ditt hem. För att ett hem ska vara riktigt smart behöver du en central enhet som de andra enheterna är länkade till. Tänk dig en central station där alla tåg går igenom, så du smidigt kan byta till en tåglinjen du ska åka för att komma till din slutdestination.

Hur får man ett smart hem?

Det finns flera olika produkter du kan köpa för att själv koppla in i ditt hem, t.ex Philips Hue-lampor, Nest brandvarnare och WeMo eluttag. Detta är den enklaste typen av ett smart hem, något som de flesta klarar av att installera själv. Men som vi tidigare nämnde är det inte ett riktigt smart hem, då dessa enheterna inte kommunicerar med varandra. Vi kanske vill att när TVn slås på ska belysningen dimmas, detta är inget som troligtvis inte kommer stödjas utav de produkterna du har köpt. Utan du behöver kolla på ett home automation-system (hemautomatiserings-system). Det finns några stycken att välja mellan.

Logitech Harmony

Logitech Harmony har funnits på marknaden väldigt länge och erbjuder ett smidigt sätt att styra dina hemmabio enheter. Tryck på ”titta”-knappen och din tv och förstärkare sätts på. Du kan även använda dig av din mobiltelefon för att starta grejerna. Logitech är ett billigt alternativ för att få lite bekvämlighet.

Logitech Harmony är en light variant av ett smart hem
Foto av Stefaan Lesage

Crestron

Crestron har funnits väldigt länge på marknaden och räknas som en av de marknadsledande inom hemautomatisering. Crestron är dock väldigt kostsamt och har oftast krångliga användargränssnitt då detta skapas utav programmeraren, något som även debiteras för. Med Crestron kan du styra i princip hela ditt hem.

Control4

Control4 är prisbelönat inom smarta hem och har funnits sedan 2003. Control4  är en av de absolut bästa inom hemautomatisering. Till skillnad från Crestron finns det ett färdigutvecklat användargränssnitt som ser likadant ut för mobiler, paddor och touch-displayer. Med Control4 kan du styra hela ditt hem likt Crestron, men är mycket mer kostnadseffektivt och lättare att bygga ut.

 

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *