Så enkelt får du igång Alexa med Control4

Vi skrev tidigare om att Control4 lanserade stöd med Amazon Alexa, nu har vi äntligen lyckats lägga vantarna på en Amazon Echo som vi kopplat upp med ett befintligt Control4 system.

Amazon Echo går inte att köpa i Sverige, men tack vare en kompis till England lyckats vi beställa den till honom och han skickade sedan till vårt kontor. Här är en guide hur vi fick våran Alexa att fungera med en befintlig Control4 installation.

Konfigurera Alexa

För att konfigurera din Amazon Echo måste du ha tillgång till Amazon Alexa-appen. Den finns tyvärr inte på Svenska iTunes/Google play, men efter mycket om och men så kom vi på att det går att konfigurera över ett webbgränssnitt som ni hittar här. När ni loggat in där får ni lägga till en ny enhet och en guide kommer att startas. Ni kommer att behöva erat Wi-Fi lösenord för att låta Amazon Echo komma ut på erat nätverk.

När ni gått igenom hela guiden och Amazon Echo har fått tillgång till nätverket måste ni lägga till en ”Control4 Skill”. Detta gör så att att Alexa kan förstå vad ni vill göra när ni pratar med henne. När man lägger till Control4-skillen kommer man att behöva tillåta Amazon att komma åt ditt 4sight-konto så detta lösenordet måste du också ha till hand. Om du inte har ett 4sight konto får du kontakta din Control4 installatör. Det första som kommer att hända är att Alexa-appen söker igenom ditt nätverk efter kompatibla enheter och kommer att hitta större delen av ditt Control4-system. Sedan kommer du att behöva kategorisera upp allt. Eftersom att Amazon Echo inte säljs i Sverige så kan Alexa inte prata på Svenska, utan du får nöja dig med att prata på Engelska med henne.

Detta är resultat av våran Amazon Echo tillsammans med en befintlig Control4 installation.

 

Control4 + Amazon Alexa = Sant

Drömt om att komma hem och bara klappa händerna så tänds ljuset? Nu är det möjligt (nästan) med hjälp utav Amazon Alexa. Med den senaste uppdateringen av Control4 kan detta bli verklighet. Jag har tidigare varit väldigt exalterad när Apple presenterade att det var möjligt för utvecklare att använda sig av Siri. Men med hjälp av Alexa behöver vi inte ens använda våra mobiler för att styra vårt smarta hem.

Amazon Echo har tidigare fungerat med Control4 genom en tredje parts driver, men du stöds detta per automatik och det bästa av allt är du du kan enkelt sätta upp det själv utan hjälp av någon installatör, dock kan det vara bra att kontakta din installatör för att du ska kunna göra allt du vill med Amazon Alexa.

Så installerar du Amazon Alexa till ditt Control4-system

Att installera Control4-stöd på din amazon alexa-produkt är väldigt enkelt. Allt du behöver göra är att starta din Alexa app på din telefon och aktivera ”Control4 smart home skill”. Control4 smart home skill kommer att söka upp ditt Control4-system och se till att du kan kontrollera hela ditt hem med hjälp av din röst.

”Alexa, turn off the house”

Control4 smart home skill är tillgänglig för alla Alexa-produkter, Amazon Echo, Echo Dot, Amazon Tap och Amazon Fire TV.

För att du ska kunna använda Amazon Alexa med ditt Control4-system så krävs det en Control4 4Sight-licens som kostar 995kr/året. 4Sight gör så att Alexa kommer åt ditt Control4 system via molnet.  För att läsa mer om Alexa och Control4 kan du göra det på Control4’s webbsida.

Idag släpps iOS 10, men vad är nytt?

Nu har Apple äntligen släppt iOS 10 som presenterades förra veckan, men vad är egentligen nytt förutom HomeKit? Apples nya iOS 10 är den största uppdateringen någonsin, som de uttrycker sig och detta är några av nyheterna som de lyfter fram.

 • Uttryck dig på helt nya sätt med meddelanden. Få tillgång till dina favoritappar direkt i konversationerna.
 • Äntligen fungerar Siri med andra appar. Du kan t.ex be Siri ringa en Skype-kontakt.
 • Apples egna kartor har fått ett nytt utseende och kan bl.a hjälpa dig göra bokningar på restauranger och beställa taxi.
 • HomeKit är en ny app för hemautomatisering.
 • Apple Music har fräshats upp och upplevelsen ska kännas enklare
 • Det ska vara lättare att hitta informationen du söker med hjälp av en ny låsskärm och bättre integration med 3d touch.
 • Stöd för Widgets
 • Ett tangentbord som kallas för QuickType som ger dig möjlighet att skriva på flera språk
 • Slide to unlock är borta, nu är det Press Home to unlock.

Detta är bara några av nyheterna som vi hittar i iOS 10. Personligen är jag mest nyfiken på HomeKit och att Siri har fått stöd för andra appar. Jag hoppas att Control4 kommer att kunna gå att integrera med Siri.

Innan du uppdaterar till iOS 10

Du kanske inte bör göra uppdateringen idag då Apples servrar brukar strula de första dagarna efter en ny uppdatering släppts. Om du väljer att uppdatera ändå så har vi några tips på saker du bör göra innan en större uppdatering av ditt operativsystem.

 • Ta två backupper, ta en backup på iCloud och en på datorn. Vill du spara känsliga inställningar såsom lösenord mm så tänk på att kryssa i”Kryptera iPhone-säkerhetskopian” i iTunes när du tar backupen.
 • Fungerar mina favorit appar med iOS 10? Om inte så kanske du ska avvakta med att göra uppdateringen.

Hoppas du fick informationen du sökte om nyheterna med iOS 10!

Vad är HomeKit som vi hittar i iOS10?

Igår var det dags för ett Apple-event där vi förväntade oss att få träffa iPhone7, men även iOS10. Något som presenterades var bl.a HomeKit, en ny förinstallerad app som gör det möjligt för oss att kontrollera stora delar av vårt hem.

Vad kan man göra med HomeKit?

Denna lilla app på din telefon ska hjälpa oss få en lättare vardag genom att kunna hjälpa oss styra stora delar av hemmet med hjälp av våran telefon. Om du har HomeKit-produkter hemma kommer de automatiskt att dyka upp i appen. Tanken är att du ska kunna tända och släcka lampor, ändra temperaturen, kontrollera ditt lås, övervakning mm.

Appen är uppdelad i tre sektioner – Home, Rooms och Automation.

På Home-sektionen hittar du produkterna som du använder mest, för snabb och enkel åtkomst. Du kanske hittar dina favorit lampor. Du kan ändra dessa inställningar oavsett vilket rum du befinner dig i.

I Room-sektionen kan du gruppera dina enheter i olika rum, och även styra de. Tänk om du vill dimma alla ljusen i vardagsrummet, det kan du enkelt göra från denna sektion.

Under Automation kan du sätta upp din iPad eller AppleTV för att agera Hubb så du kan kontrollera alla dina HomeKit enheter från distans. Du kan även göra så att dina enheter utför saker automatiskt beroende på vart du befinner dig. Säg att du inte gillar att komma hem till ett varmt hus under sommaren. Med HomeKit kan du göra så din AC börjar arbeta sekunden du lämnar ditt jobb. Du kan även göra så att dina sovrums lampor börjar dimmas upp på morgonen vid en viss tidpunkt.

Du behöver inte ens öppna appen för att sätta på en lampa. Du behöver bara dra upp på din låsskärm för att komma åt ”control center” och där kan du hitta dina favorit enheter. Du kan även be HomeKit att koka upp vatten för ditt te eller kaffe.

Något som är väldigt coolt är att Siri kan hjälpa dig med allt detta, tänkt dig att säga ”Siri, sätt på sovrums lampan”

Du kan läsa mer om HomeKit hos Apple

Egen VPN väldigt enkelt med en Raspberry PI

Att ha en egen VPN kan vara väldigt praktiskt om du vill kunna komma åt ditt hemma nätverk på distans eller kanske när du är utomlands och vill kolla på svtplay eller annan streaming tjänst som bara fungerar i Sverige. I denna guide ska vi visa hur du på ett enkelt sätt kan sätta upp en VPN med hjälp av en Raspberry PI. Detta är den enklaste formen av VPN, vi kommer använda oss av ett program som heter PPTPD. För en säkrare VPN-tunnel bör du använda dig av OpenVPN, det kommer skriva en guide om senare. Fördelen med PPTPD är att den fungerar med iPhone, något som inte OpenVPN gör för tillfället.

Sätta upp en egen VPN

Om du redan vet hur du installerar ett OS på din Raspberry PI är det bara att börja, om inte får du ladda ner Raspbian och läsa installations guiden.

Börja med att logga in på din Raspberry PI med ssh. För Mac OS-användare kan ni använda er av terminalen och för Windows använder får ni ladda ner/använda er av PuTTy.

När du loggar in får du använda dig av pi som användarnamn och raspberry är det förinställda lösenorden. Du måste såklart veta vad Raspberry PI:n har för ip-nummer, detta kan du kolla upp via din mobiltelefon med en app som heter Fing (Android/iOS).

Vi kommer börja med att uppdatera systemet genom att skriva sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade, detta kommer att ta en liten stund och du kommer få svara på en fråga om att installationen kommer att ta upp lite utrymme, detta svarar du Ja på (tryck Y).

sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade

sudo-apt-get-update

Sedan ska vi installera PPTPD detta gör vi genom att skriva sudo apt-get install pptpd, du kommer även här att du trycka på Y för att godkänna att pptpd tar upp lite utrymme.

sudo apt-get install pptpd

Det är nu det roliga börjar, nu ska vi börja konfigurera en egen VPN som vi kommer att ha nytta av.

sudo nano /etc/pptpd.conf

Detta gör vi för att komma åt konfigurations-filen för pptpd. Nu ska vi ta bort # och ersätta en ip-adress med Raspberry PI:ns ip-adress.

#localip 192.168.0.1 byt till localip 10.0.1.182 

Använda ditt Raspberry PI:s ip-adress!

Vi ska fortsätta att ändra inställningarna på pptpd.

sudo nano /etc/ppp/pptpd-options

Lägg till följande längst ner i filen

ms-dns 8.8.8.8
noipx
mtu 1490
mru 1490

pptpd-options

Nu är det dags att göra så att du får internet åtkomst när du kopplar upp dig mot din VPN.

sudo nano /etc/sysctl.conf

Ta bort # från följade

#net.ipv4.ip_forward=1   byt till   net.ipv4.ip_forward=1

Nu ska vi ändra i brandväggen så att vi kan släppa in trafiken till våran egen vpn.

sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE

och gör den permanent, även vid omstart

sudo crontab –e

lägg till följande i botten

@reboot sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o eth0 -j MASQUERADE

crontab
Nu är vi nästan klara, nu ska vi bara lägga till användarnamn och lösenord i ”chap-secrets”. Vi rekommenderar att använda lösenord som är längre än 13 tecken.

sudo nano /etc/ppp/chap-secrets

För att detta ska fungera måste du lägga till användarnamnen och lösenord i en viss följd

användarnamn[TAB]*[TAB]lösenord[TAB]*

exempelvis

marten   *    hemiqsegenvpnguide1337  *

Nu är det dags att starta om VPN-servern

sudo service pptpd restart

För att ansluta till våran egen vpn från distans måste vi ändra portforwardingen på våran egna router. PPTPD använder sig av porten 1723. 

Hoppas du har lärt dig något och att du får användning för en egen vpn!

Vad är ett smart hem?

Smart hem har blivit ett uttryck som börjar bli allt vanligare, men vad är det egentligen? När du har läst denna artikel kommer du att förstå innebörden och vad du kan göra själv för att få ett.

Ett smart hem är belysning, video, lås, ljud som du enkelt kan kontrollera. Detta är något som många tror, det stämmer delvis. Det är bara ett problem, ett hem är inte smart när du behöver använda dig av olika appar för att styra ditt hem. För att ett hem ska vara riktigt smart behöver du en central enhet som de andra enheterna är länkade till. Tänk dig en central station där alla tåg går igenom, så du smidigt kan byta till en tåglinjen du ska åka för att komma till din slutdestination.

Hur får man ett smart hem?

Det finns flera olika produkter du kan köpa för att själv koppla in i ditt hem, t.ex Philips Hue-lampor, Nest brandvarnare och WeMo eluttag. Detta är den enklaste typen av ett smart hem, något som de flesta klarar av att installera själv. Men som vi tidigare nämnde är det inte ett riktigt smart hem, då dessa enheterna inte kommunicerar med varandra. Vi kanske vill att när TVn slås på ska belysningen dimmas, detta är inget som troligtvis inte kommer stödjas utav de produkterna du har köpt. Utan du behöver kolla på ett home automation-system (hemautomatiserings-system). Det finns några stycken att välja mellan.

Logitech Harmony

Logitech Harmony har funnits på marknaden väldigt länge och erbjuder ett smidigt sätt att styra dina hemmabio enheter. Tryck på ”titta”-knappen och din tv och förstärkare sätts på. Du kan även använda dig av din mobiltelefon för att starta grejerna. Logitech är ett billigt alternativ för att få lite bekvämlighet.

Logitech Harmony är en light variant av ett smart hem
Foto av Stefaan Lesage

Crestron

Crestron har funnits väldigt länge på marknaden och räknas som en av de marknadsledande inom hemautomatisering. Crestron är dock väldigt kostsamt och har oftast krångliga användargränssnitt då detta skapas utav programmeraren, något som även debiteras för. Med Crestron kan du styra i princip hela ditt hem.

Control4

Control4 är prisbelönat inom smarta hem och har funnits sedan 2003. Control4  är en av de absolut bästa inom hemautomatisering. Till skillnad från Crestron finns det ett färdigutvecklat användargränssnitt som ser likadant ut för mobiler, paddor och touch-displayer. Med Control4 kan du styra hela ditt hem likt Crestron, men är mycket mer kostnadseffektivt och lättare att bygga ut.